Отменете присъдата на Масис Бояджян!

Написах този материал за един достоен човек, с идея да е позиция на ГС Варна Диша, но се оказа, че поради липса на процес на одобрение по стандартните канали, ГС Варна Диша не го признава за свое.  Аргументите си остават валидни и дават идея за нещата в град Варна.  Момчето го оправдаха!

 

На 28 януари Масис Бояджян отива в община Варна в зала Пленарна, където се е очаквало да продължи заседанието на ОбС Варна от предния ден, но намира залата празна. Той оставя в залата, на празните места на съветниците, чорапи. С начална цена, според различните "сортове" и "реколти", за всеки по нещо. Качва снимките във фейсбук групата Варна може да защити Морската си градина /Обновена/ с коментар, че днес ги няма, защото вчера поработили повече, но той и без тях може.  Локалните медии поместват снимките в новините си и коментират акцията.  Следва интересната част.  На същия ден - 28.01 на адрес, който не адресът по личната карта на Масис, го очаква патрулка и призовка която го кани "явете се в 1-во районно" "във връзка с преписка номер”.  За по-малко от 24 часа, Масис е осъден за хулиганство по-бързия ред.

 

ГС Варна Диша настоява за отмяна на присъдата на Масис от страна на съда по време на заседанието на Варненски Окръжен Съд на 2 февруари 2016 както и за незабавна оставка на прокурора, съставил подобно обвинение.   

 

Аргументите ни:

 

(1) Върху строителството в Морската Градина на Варна продължава да бъде разпънат корупционен чадър.  Този чадър пази незаконните сделки с имоти, и помага на МПС да се движат по алеите, в ущърб на Варненци и в разрез със закона.  Този чадър е разпънат от Община Варна, и се поддържа от органите на местната власт. 

 

(2) Г-н Бояджян протестира именно срещу продължаващото беззаконие посредством акцията “чорап за Общинаря”.  Като сдружение с дълъг опит по въпроса, следва да отбележим, че всички други механизми за демократичен натиск върху властта са изчерпани.  В медиите цари затъмнение по въпроса, а многобройните срещи с местната власт ни карат да мислим, че властите мимикрират действия за опазването на парка.  Нещо повече, Общината съдейства “през задния вход” за продължаване на строителството, за което свиделства спреният, но сега подновен строеж на “Зърнени Храни”.  Креативният протест е единственият демократичен начин да се насочи общественото внимание към един казус от широко обществено значение.

 

(3) Ако някой е нарушил закона, това е ОбС Варна и кметската администрация, с тяхното нехайство за парка-символ на Варна, и за Закона за Движение по Пътищата.  Масис, с активните си действия, показва, че радее за закона.  Ако трябва да има някаква обществена реакция по въпроса, тя следва да е награда - за гражданска доблест.  

 

(4) Не е тайна, че всички граждански активисти във Варна са подложени на огромен натиск.  Членове на нашето сдружение са заплашвани по телефон за публикувани снимки във фейсбук.  Групата ни за Защита на Морската Градина бе унищожена вследствия на груба хакерска атака, после възстановена от нас.  Нашият активист Професор Николай Маринов получи анонимни писма, целящи да навредят на кариерата му, а Варненските медии се заеха с клевети с цел увреждане на доброто му име.  Това показва ефективността на анти-корупционната кампания на симпатизантите на Морската Градина.  Никой държавен орган не е показала грам съпричастност към продължаващите опити за терор и сплашване на гражданите.

 

(5) Нещо повече, с тази присъда, Варненската прокуратура се превръща в бухалка на беззаконието и проводник на същия частен терор, който търси разправа с гражданите.  Свободата на изразяване и мирен протест е фундаментално право на свободния човек.   Подобни присъди целят неговото “охлаждане” и “замразяване” и представляват непосредствена заплаха за демократичния правов ред в Република България.

 

В резюме: Да се съди активист за граждански права по точка хулиганство е форма на Сталинистко правораздаване, което поставя Варна по-близо до комунистически Китай, отколкото до Европа.  Впредвид унищожителния доклат на Европейската Комисия за състоянието на правосъдието в България, считаме, че единствено оставка на прокурора, предизвикал такава преписка, може да сигнализира скъсване с употребата на държавна институция за репресивни цели.

 

Най-корумпирания град в България може да се гордее с гражданската на съвест на своите млади хора, като Пламен Горанов, Масис Бояджян, и други.   

 

Ние се гордеем с тях.

 

град Варна, 1 февруари 2016